Статията е публикувана в списание „Икономист“ под същото заглавие

Нищо ново. Така можем да обобщим поредната инициатива за референдум, този път подета от Слави Трифонов.

За последния четвърт век, това ще е третото пряко допитване. И трите референдума обаче могат да бъдат поставени под един общ знаменател. Това не са инициативи, с които някой иска действително да чуе мнението на гражданите и да се съобрази с него. Става дума единствено и само за трупане на политически капитал и нищо повече.

Да си припомним първия референдум. Темата e АЕЦ „Белене“. Причината – Станишев да използва обществената подкрепа, която има за осъществяването на проекта, за да се нанесе удар на Борисов. Tова и до днес остава първата и единствена загуба на ГЕРБ инкасирана в гласуване. Инициативата на Росен Плевнелиев за референдум относно изборните правила пък беше чисто и просто институционализиране на протестната вълна. Опит за продължаване на битката срещу кабинета на Орешарски.

Крайният резултат: нула.

АЕЦ „Белене“ така и не се рестартира като проект, а въвеждането на електронно гласуване остана само пожелание някъде в далечното бъдеще.

В навечерието сме на третия референдум. Една инициатива с прозрачно ясна цел – Слави Трифонов да натрупа политически капитал, който да използва за по-ефектен и силен старт при евентуалното си влизане в политиката. Няма съмнение, че и въпросите са внимателно подбрани. Положителният отговор на всеки един от тях е особено популярна позиция сред обществото и самият факт, че той го предлага вероятно ще му донесе определени имиджови позитиви.

Съдбата му обаче е предрешена. Подобно на последните два референдума, допитването няма да бъде валидно, а поставените въпроси ще се решават от депутатите.

За да се приложат резултатите от допитването без санкцията на Народното събрание, то активността на референдума трябва да е по-висока от тази на последните парламентарните избори. Това на практика е невъзможно, тъй като ако сравним традиционната активност на парламентарни и на президентски избори, винаги тази на парламентарните е по-висока. Освен това на хоризонта не се задава нищо толкова мотивиращо на предстоящите президентски избори, което да промени активността сериозно.

Амбициозната задача на Слави Трифонов „да смени системата“ с шест въпроса на референдум беше порязана от конституционния съд, който не допусна половината от тях. В крайна сметка останалите са за въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми и намаляване на партийната субсидия до един лев на получен глас.

Въпреки, че за референдума сега не се говори, Слави Трифонов има достатъчно добра медийна трибуна, чрез която перманентно да напомня за съществуването на това допитване. Планираният му концерт на Орлов мост, седмица преди изборите вероятно ще насочи вниманието още веднъж към референдума. Въпреки това не можем да очакваме по-сериозна активност от тази, която имахме на предишния референдум за електронното гласуване, което беше проведено заедно с местните избори през 2015 г.

Независимо от резултатите по трите въпроса, крайната дума ще имат депутатите. Какво ще решат пък няма да е трудно да прогнозираме.

Партийната субсидия я се намали с няколко лева на глас, я не. За задължителното гласуване мнението ще е категорично – вече сме го въвели с последните поправки в изборния кодекс. Интригата остава единствено по въвеждането на мажоритарна избирателна система. Ако тук Борисов реши, че има интерес от въвеждането му (какъвто безспорно към днешна дата има), то с голямо удоволствие ще удовлетвори искането на Трифонов, подкрепено силно от гражданите. Ще го представи дори като жест както към шоумена, а и към волята на народа.

Крайният резултат: Борисов бетонира властта си на следващите парламентарни избори, защото мажоритарните избори дават огромно предимство на големите партии. Слави Трифонов трудно ще може да обяснява, че не е взета под внимание волята на хората. „Системата“ срещу която така се гневи Трифонов остава същата, а дори и сериозно заздравена.

Както се казва – честито на печелившите!

Share This