Статията е публикувана в news.bg под същото заглавие

Тъкмо си помислихме, че вътрешнопартийното допитване в БСП ще развърже политическия възел в лявото, но само ден след обявените резултати стана точно обратното. Интригата в левицата май тепърва се завързва.

Но преди всичко като че ли трябва да отговорим на въпроса как и защо се стигна до този вътрешнопартиен референдум.

Основната политическа линия, която Корнелия Нинова защитаваше в предизборната битка за лидерство в БСП беше именно отварянето на столетницата към другите формации в лявото пространство. Самото допитване пък беше част от обещанията й, ако поеме лидерството сред червените.

На този вътрешнопартиен референдум трябва да се гледа като на инструмент за постигането на тактически цели от страна на новия червен председател.

Конгресът на БСП показа силно разделение в редиците на социалистическата партия. Всеки ход от страна на новото ръководство ще бъде поставян под силни критики от вътрешната опозиция. Самите баланси в новото изпълнително бюро са твърде сложни и е истинско предизвикателство да успееш да го накараш да гледа в една посока.

Допитването имаше за цел преди всичко да обезоръжи вътрешнопартийните опоненти на Корнелия Нинова. Нещо повече, новият председател целеше да наложи своята политическа линия на диалог в лявото пространство, без това да срещне силно недоволство от новото изпълнително бюро.

Именно вътрешнопартийният референдум е легитимационният инструмент, чрез който Корнелия Нинова иска безпроблемно да започне преговорите с АБВ, Движение 21 и другите близки до БСП партии.

Всяко едно еднолично действие от страна на новия председател за преговори с Георги Първанов или Татяна Дончева можеше да срещне силен отпор в партията. На “Позитано”, както и сред партийния актив, предателството на отцепниците не е забравено.

Въпреки убедителните резултати от вътрешното допитване сред социалистите, че трябва да се върви към широка коалиция за президентските избори, интригата тепърва предстои.

Конгресът на БСП и смяната на ръководството дадоха определен тласък на социалистите и инжектираха политически допинг. В тази ситуация столетницата вече се чувства по-силна и по всичко личи, че няма да позволи АБВ да държи инициативата в лявото пространство. Именно в този контекст трябва да се разглежда бързата заявка на Корнелия Нинова, че Георги Първанов и Ивайло Калфин няма да бъдат кандидатите на левицата.

Този сценарий няма как да е по вкуса на АБВ, които се опитваха да определят дневния ред в лявото пространство. А (полу)обявената кандидатура на Татяна Дончева за президентските избори съвсем объркват пъзела.

В същия момент социалистите заявиха, че започват номинации за кандидат-президенти от партийните организации. Не може да се очаква от структурите на партията да се издигат хора, които не са част от редиците на червените. А всичко това ще става на фона на преговори между БСП и другите потенциални партньори в ляво.

По всичко личи, че столетницата иска да изземе изцяло инициативата в лявото пространство. Вътрешнопартийните номинации говорят само за едно. БСП са твърдо решени те да наложат левия кандидат и да лидират в лявото пространство.

Това само по себе си обаче поставя нови въпрос. Дали пък този ход от страна на БСП няма да отблъсне АБВ и Движение 21 и те да търсят някакъв самостоятелен път към президентската надпревара.

Share This