+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо основните партии и институции (юни 2019)

Ефектът от изборите за Европейски парламент: увеличена електорална дистанция между двете основни политически сили; ВМРО и Демократична България с парламентарно представителство при избори днес. Мнозинството българи не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

 

Проучването на „Тренд“ през юни регистрира ефектите, които имат отминалите избори за Европейски парламент върху обществените нагласи към основните партии и институции. Данните се вписват напълно в традиционната динамика за следизборна ситуация, а именно – бонус за големите и малките победители. 

ГЕРБ увеличава преднината си пред своя основен опонент БСП, като през юни регистрираме разлика от почти 5% от всички анкетирани. В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете от близо 8%. ДПС запазва традиционното си влияние със 7.1% от всички интервюирани. Новата ситуация в патриотичния лагер, която бе регистрирана на изборите за Европейски парламент се повтаря и след изборите. Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори, те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за Демократична България. Моментната снимка през юни сочи, че това ще са единствените пет формации, която ще прескочат изборната бариера от 4% при евентуални парламентарни избори.

„Обединени патриоти“ като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%) при спонтанните отговори. Сходен резултат отчитаме и при „Воля“ (1,2%), и „Атака“ (1,1%).

Не се отчита съществена динамика в оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия. През юни 20% от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65% са на обратното мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30% на 54%.  При президентът се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности. Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48%, а отрицателната 33%.

Мнозинството от българите (52%) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 29% са на обратното мнение.

„Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната си страница във Фейсбук, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

 

Share This