+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо коронавируса и конспиративни теории (юни 2020)

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

След приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки, агенция „Тренд“ тества нагласите на българите по темата. Отчитаме доминираща положителна обща оценка – над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен можем да считаме, че в съзнанието на българите, извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период.

В проучването този месец, екипът на „Тренд“, заложи и специален блок въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това отчитаме, че именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук отчитаме по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Отчитаме съществен дял (40%) и сред мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Спрямо демографските разбивки виждаме, че живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в Столицата в най-малка степен.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Приблизително същият дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Отново регистрираме висок дял (43%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.

Share This