+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите към Световното първенство по футбол 2018

Представяме на Вашето внимание редовното проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите към предстоящото Световно първенство по футбол.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1009 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 2 – 10 май 2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Близо половината българи (46%) ще гледат предстоящото Световно първенство по футбол. Сходен дял (47%) декларират, че няма да го гледат. Съвсем очаквано има съществена динамика в разбивката по пол, като 80% от гледащите ще са мъже, а жените ще са само 16%.

15% от пълнолетните българи декларират, че ще гледат почти всички мачове от световното, а 20% заявяват, че ще следят повечето мачове. Други 15% заявяват, че ще гледат едва няколко мача от първенството.

Българите ще подкрепят в по-голяма степен футболните отбори от европейските държави – Германия (12%), Испания (11%), Англия (9%). Едва на четвърто място по подкрепа е отбор от Южна Америка – Бразилия с 6%. Домакините на световното – Русия ще бъдат подкрепяни от 5% от българите. Половината от българите не знаят или не могат да преценят кого биха подкрепяли.

На въпрос кой според тях ще спечели Световното първенство по футбол тази година, се възпроизвеждат сходни данни като тези за подкрепата. 12% смятат, че Германия ще спечели, 8% смятат, че това ще е Испания, други 8% Англия и Бразилия.

Два пъти повече от българите (37%) са на мнение, че отборите от Европа са по-добри по футбол от тези от Южна Америка (16%).

Българите предпочитат в най-голяма степен да гледат мачовете от Световното първенство „вкъщи с приятели“ (16%), а 13% предпочитат това да е „вкъщи със семейството“. Всеки десети декларира, че предпочита да гледат мачовете в „заведение с приятели“. Заведението е избор в по-голяма степен на най-младите (18-29 г.), което е обяснимо с това, че това са хората с по-малко семейни задължения и по-динамичен начин на живот.  7% пък от анкетираните заявяват, че ще следят мачовете от Световното сами от вкъщи.

Share This