+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо основните партии и институции (август 2020)

5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП. 60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството.

 

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които „Тренд“ следи в последните няколко години. Юлското изследване на агенцията завърши само ден преди първия протест, което ни дава отлична изходна точка да регистрираме обществената динамика, която са предизвикали протестите. Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще можем да верифицираме при следващото ни проучване през септември.

В проучването ни през август отчитаме спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчитаме сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

60% от българите подкрепят протестите, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят. 31% са тези, които не подкрепят протестите. Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България.

Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

В проучването през август, регистрираме ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9% сред гласуващите). Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14.9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия. Демократична България е другият печеливш от протестите с 10.1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8% сред гласуващите). Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4.4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.

„Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната си страница във Фейсбук, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

Share This