+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите към основните партии и институции (февруари 2019)

Без съществена динамика в оценката за работата на основните институции и спрямо партийните предпочитания на българите. Омбудсманът е с най-висока оценка за своята работа. За над половината от всички анкетирани, предстоящите избори за Европейски парламент са важни.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1007 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 5-13 февруари 2019 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Февруарската вълна от ежемесечните проучвания на „Тренд“ не регистрира съществена динамика в данните за оценка на работата на основните институции. Парламентът е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът с най-ниски положителни (20%). Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни). 22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%. Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

За над половината от всички българи (54%), предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите „изключително важни“ и „по-скоро важни“ сред привържениците на двете големи партии е близо 80%. Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори. Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

В сравнителен план между проучването ни през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии. ГЕРБ задържат първото място и този месец (18,7%), с минимална преднина пред основния партиен опонент в лицето на БСП (17,4%). Запазва се и двойната разлика между ДПС (6,5%) и Обединени патриоти (3,8%). Правим уточнението, че по-голямата част от терена на проучването е направен преди промените в изборния кодекс, които повишиха градуса на политическото и обществено напрежение. Проучването ни през март ще покаже дали промените в изборните правила и последвалите събития ще дадат отражение върху партийните предпочитания на българите.

Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната си страница във Фейсбук, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

Share This