+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите към летния туристически сезон (юни 2020)

Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято ще изберат българското Черноморие. Повече от половината българи (55%) не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19.

Всеки трети или над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и хората, живеещи в Столицата, в най-голяма степен са сред планиращите почивка това лято. Спрямо предходната година отчитаме спад в дела на планиращите почивка българи. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.

Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности. 12% от непланиращите почивка, са хора, които споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията от коронавирус.

Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация, като спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични (54%). Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства. Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като тук отчитаме спад спрямо предходната година (32%). Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото ни от пандемията от COVID-19.

Независимо че отчитаме спад и сред планиращите почивка в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Географската близост, а и до голяма степен вече създадените връзки и наложени традиции са част от възможните обяснения за това Гърция да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година, отчитаме повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

В контекста на пандемията от коронавирус, екипът на „Тренд“ зададе и няколко въпроса, касаещи нагласите на гражданите да посещават публични места. Близо половината (47%) от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40% не споделят такива притеснения. Малко повече от половината българи (53%) нямат притеснения обаче да посещават места, където има много хора. Близо две трети (62%) пък са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе, спрямо 31%, споделящи притеснения. 55% нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията от COVID-19. При всички тествани опции отчитаме ясна зависимост спрямо възрастовата категория – младите в най-малка степен споделят подобни притеснения, докато по-възрастните в по-голяма степен.

Близо една трета (30%) от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а около една пета (21%) смятат, че няма промяна в последните години.

Share This