+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите в ситуацията с разпространението на COVID-19 (май 2020)

Над половината българи (57%) споделят песимистични нагласи спрямо развитието на икономиката в следващата една година. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че никога няма да се върнем към него. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора.

63% от интервюираните посочват, че Националният оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса в България се справя с работата си. 27% са на противоположното мнение.

В публичното пространство продължава дебатът по отношение на мерките взети в България и другите държави, и предприетата стратегия от страна на Швеция за изграждане на „стаден имунитет“. Мнението на интервюираните е разпределено на три равни дяла. 33% посочват, че стратегията на Швеция е правилна. Същият дял (33%) са на противоположното мнение и смятат, че тази стратегия не е правилна. 34% не могат да преценят.

В проучването бяха зададени редица въпроси свързани с усещането на хората за психическото и физическото им състояние, доходи и работно място, както и определени притеснения.

Липсата на социални отдушници, както и липсата на работа при някои, води до високи дялове на негативно влияние върху психическото и физическо състояние на хората. Малко над половината от интервюираните (52%) посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе негативно върху общото им психическо и физическо състояние. 18% са на противоположното мнение. Едва 5% посочват, че по-скоро отчитат положително влияние върху общото им психическо и физическо състояние. 23% посочват, че не стоят вкъщи повече време от обикновено. Необходимо е да се направи уточнение, че разхлабването на мерките в последните дни и повечето възможности за излизане, ще доведат до динамика в тези данни.

По-скоро песимистични са нагласите по отношение на икономиката в следващата една година – 42% най-голям дял споделят това мнение. 15% са много песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са много оптимистични спрямо развитието на икономиката. 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се отчитат по отношение на нагласите за повишаване на доходите.

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показва осъзнаване на продължителната битка, която ни очаква. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния си начин на живот. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) са на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че никога няма да се върнем към нормален начин на живот.

Именно усещането, че тази криза няма да бъде преодоляна много бързо се потвърждава и от притесненията на хората. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант/ кафе, а 39% не биха се притеснявали. 64% изпитват притеснения да пътуват в чужбина, 29% не биха се притеснявали. Две от тестваните опции имат по-висок дял на липса на притеснение – ходенето на работа – 59% посочват, че не биха се притеснявали, а 32% посочват, че биха се притеснявали. 48% от своя страна не биха се притеснявали да отидат на море това лято, докато 43% посочват, че биха се притеснявали.

Share This