+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо основните партийни лидери и актуални теми (юли 2019)

Увеличава се делът на хората, смятащи че правителството ще изкара пълен мандат. Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер. Намаляването на държавната субсидия за партиите продължава да среща подкрепа на голямо мнозинство, но близо половината българи са на мнение, че така партиите ще станат по-зависими от бизнеса.

Резултатите от изборите за Европейски парламент продължават да оказват ефект върху обществените нагласи и през месец юли.

Оптимистично настроените достигат до 55%, а песимистите спадат до 35%. Тук трябва да се има предвид и отпускарският сезон, който също дава определена позитивна нагласа.

Победата на ГЕРБ на отминалите европейски избори е основната причина за видима тенденция на ръст на дела на хора, които са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат – 57% от всички български граждани през юли. На обратното мнение са една пета от запитаните.

Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по положително отношение са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%). Най-ниско положително отношение срещат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%). С най-висока неразпознаваемост остават Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%).

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас на избори среща одобрението на 69% от всички български граждани, а 14% не го подкрепят.

На въпрос с предварително зададени опции затова колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори.

Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните са на мнение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% смятат, че няма да станат по-зависими.

В изследването на „Тренд“ през юли не се наблюдава съществена динамика в електоралните данни и за оценката на работата на основните институции спрямо проучването ни през миналия месец.

 

„Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната си страница във Фейсбук, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

Share This