+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Президентски избори 2016

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души, интервюирани лице в лице. Теренът на изследването е между 19 и 26 октомври 2016 г. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд“. Съгласно чл. 205 (ал. 1 – 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от този абзац.

Особена трудност представлява да се направи категорична прогноза за очакваната избирателна активност на предстоящите президентски избори. Близо 60% от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък.

На 6-ти ноември ще се проведат президентски избори в България. Кое от следните се отнася за Вас лично?

  • Със сигурност ще гласувам 59% 59%
  • По-скоро ще гласувам 20% 20%
  • По-скоро няма да гласувам 4% 4%
  • Със сигурност няма да гласувам 9% 9%
  • Не знам/ Не мога да преценя/ Не съм решил още 8% 8%

В същия момент, 84% от хората са чували, че е прието задължително гласуване. Това може да покачи избирателната активност, в сравнение с предишни избори.

Преди няколко месеца, Народното събрание прие да има задължително гласуване без парични санкции, ако не гласуваш. Вие лично чухте ли за това?
zadl

60% от всички български граждани са решили твърдо за кого да гласуват, докато 19% все още не са решили.
Вие лично решил ли сте твърдо за кого ще гласувате?
zadl2

44% пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19% са взели решение по време на самата кампания.

Кое от следните се отнася за Вас лично? zadl3

Според 76% има значение кого точно ще изберем за президент, а 16% са на обратното мнение.

Според Вас лично, има ли значение кого точно ще изберем за президент?
zadl4

Най-важните качества, които трябва да притежава един президент, са: да може да обединява хората (39%), да е честен (38%), да е интелигентен (30%), да е патриот (26%) и да има политически опит (26%).

А кое е най-важното качество, което трябва да притежава един президент, за да гласувате за него? (повече от един отговор)

zadl5

Малко над половината са гледали някой от проведените към момента на терена предизборните дебати, а на 14% от всички запитани те са им повлияли. Необходимо е да направим уточнението, че след провеждането на терена на проучването се състояха и други дебати, което неминуемо е дало отражение върху процентът на хората, които са попаднали на подобен телевизионен сблъсък.

Вие лично гледали ли сте някой от предизборните дебати?
zadl6

Повлия ли на решението Ви за кого ще гласувате някой от предизборните дебати?
zadl7

 

 

Декларативни нагласи за първия тур от президентските избори

                С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите, е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3% от заявилите, че ще гласуват. След нея с 24% се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев. Следват Красимир Каракачанов (12,1%), Ивайло Калфин (6,7%), Веселин Марешки (6,3%), Трайчо Трайков (5,4%), Пламен Орешарски (3,2%) и Татяна Дончева (2,2%). Опцията „не подкрепям никого“ е с дял от 7,1%.

Вие лично за кого ще гласувате на предстоящите президентски избори?* (процент от заявилите, че ще гласуват)
zadl8
Въпросът е зададен с шоу карта, наподобяваща максимално изборната бюлетина.

Правим уточнението, че два дни след началото на терена ДПС обяви своята подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процента за бившия министър-председател подценен.

Данните са моментна картина на декларативните нагласи на българските граждани в средата на предизборната кампания. Подреждането и съотношението на силите не трябва да се разглежда като прогноза за крайния изборен резултат.

В хода на терена на проучването бяха направени и промени в Изборния кодекс (26 октомври), които въведоха и трета опция „не подкрепям никого“ на втория тур от президентските избори, която не е отразена във въпросника на изследването. С цел да остане максимално коректен, екипът на изследователски център „Тренд“ реши да не публикува своите данни от нагласите за балотажа, тъй като опцията „не подкрепям никого“ ще окаже влияние върху изборния резултат на втория тур.

На тези избори за първи път ще има възможност в бюлетината да отбележите „Не подкрепям никого“. Вие лично чухте ли за това?
zadl

Поради обвързването на резултатите от президентските избори с евентуални предсрочни парламентарни избори, тествахме и нагласата на хората за нов парламентарен вот. Според 45% „не са необходими предсрочни парламентарни избори след президентските“, а 32% са на обратното мнение.

Кое е по-близо до Вашето мнение?
zadl9

 

Декларативни нагласи за националния референдум

                Три четвърти от запитаните (75%) биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40% биха гласували с „не“ на този въпрос. Най-висок процент (80%) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции.

Ще Ви изброя трите въпроса, които ще са зададени на референдума. Как бихте гласувал за всеки един от тях?
zadl11

 

Share This