+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи спрямо българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Представяме на Вашето внимание част от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветена на българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1003 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 10 декември 2017 г.

85% от българите знаят, че България председателства Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г.

Малко над три четвърти (76%) са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за България.

На въпроса за подготвеността на България за домакинството обаче, общественото мнение съвсем не е така категорично. 37% са на мнение, че страната ни е подготвена за председателството, докато 28% са на обратното мнение. В демографските разбивки прави впечатление, че привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена или не е за председателството на Съвета на ЕС. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привържениците доминира мнението, че не сме подготвени.

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични. 43% от всички български граждани са на мнение, че то ще бъде успешно, докато 18% смятат, че ще бъде неуспешно. Тук отново се забелязват сериозни отлики между електоратите на ГЕРБ и БСП, като съвсем логично привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското председателство, докато симпатизантите на социалистите са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.

Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната си страница във Фейсбук, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

Share This