+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите - февруари 2017(част 1)

Пет партии са сигурни участници в следващия парламент. ГЕРБ задържа първата си позиция, макар и с минимална разлика.

Това сочи първата част от проучването на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено „лице в лице“ и е представително за пълнолетното население на страната.

Реализация на изследването: Изследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник «24 часа»
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
Представителност: За пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 02.02 – 09.02.2017 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите. Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

ВИЕ ЛИЧНО ОПТИМИСТ ИЛИ ПЕСИМИСТ СТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ?
(СПОНТАНЕН ВЪПРОС)

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са. Привържениците на двете големи партии изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да упражнят правото си на глас.

КОЕ ОТ СЛЕДНИТЕ ДВЕ ТВЪРДЕНИЯ Е ПО-БЛИЗО ДО ВАШЕТО МНЕНИЕ?
(ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ)

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки „Воля“. Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент. Отчита се известен ръст в сравнение с предишното проучване на изследователски център „Тренд“ на формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват. С най-големи шансове за представителство в парламента има Реформаторския блок, въпреки че срещат сериозна конкуренция в лицето на „Да, България“ и „Нова република“, които започват да се утвърждават.

АКО ДНЕС СЕ ПРОВЕДАТ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ВИЕ ЛИЧНО ЗА КОЯ ПАРТИЯ/ КОАЛИЦИЯ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?
(СПОНТАНЕН ОТГОВОР)

По време на провеждането на проучването АБВ и „Движение 21“ подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия „Свобода и достойнство“.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

СПОРЕД ВАС ЛИЧНО КОЯ ПАРТИЯ/ КОАЛИЦИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ

 

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов  (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).

СПОРЕД ВАС ЛИЧНО КОЙ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩ ЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ

 

Тествахме и доколко се възприема участието в управлението на всяка една от водещите партии. Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

СЪГЛАСЕН ЛИ СТЕ ИЛИ НЕ СТЕ СЪГЛАСЕН С ВСЯКО ОТ СЛЕДНИТЕ ТВЪРДЕНИЯ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ

Поради практически сигурния коалиционен формат на следващото правителство, предложихме на респондентите различни варианти на коалиционни формули, като сме се старали да предложим всички възможни реалистични опции. Всеки един от анкетираните имаше възможност да посочи до три отговора. С най-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и Обединени патриоти, като също толкова смятат, че най-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с партията на Веселин Марешки „Воля“. Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По-ниският резултат се дължи най-вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП.

АКО В СЛЕДВАЩОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НЕ МОЖЕ САМА ДА НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО, СПОРЕД ВАС ЛИЧНО КОЙ ОТ СЛЕДНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА КОАЛИЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ БИ БИЛ НАЙ-ДОБЪР ЗА БЪЛГАРИЯ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ ДО ТРИ ОТГОВОРА!

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществени нагласи.

Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нашия сайт, официалната ни страница във фейсбук, както и в печатното и електронното издание на вестник „24 часа“.

Share This