+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите - февруари 2017 (част 2)

Първите действия на новоизбрания президент се възприемат положително, а служебният премиер Герджиков започва своята работа със сериозен кредит на доверие.

Това сочи втората част от проучването на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено „лице в лице“ и е представително за пълнолетното население на страната.

Реализация на изследването: Изследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник «24 часа»
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
Представителност: За пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 02.02 – 09.02.2017 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Първите действия на президента Румен Радев вдъхват доверие на 62% от българските граждани, като само 13% са на обратното мнение. От разбивката по електорати единствено симпатизантите на ГЕРБ са по-раздвоени, но дори сред тях половината оценяват положително действията на президента, а една четвърт негативно. Сред привържениците на БСП обаче има практическо единодушие, като на този етап разочарование не се наблюдава.

КОЕ ОТ СЛЕДНИТЕ ДВЕ ТВЪРДЕНИЯ Е ПО-БЛИЗО ДО ВАШЕТО МНЕНИЕ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ


База: 1002

Подкрепата на кандидатурата на Румен Радев за кандидат-президент от БСП носи и някои последици след себе си. 42% от всички анкетирани са на мнение, че настоящият държавен глава е зависим от БСП, а малко над една четвърт са на обратното мнение. Тук отново правят впечатление разликите в партийните пристрастия, като симпатизантите на ГЕРБ са по-убедени, че Радев е зависим от БСП.

СПОРЕД ВАС ЛИЧНО РУМЕН РАДЕВ ЗАВИСИМ ЛИ Е ИЛИ НЕ Е ЗАВИСИМ ОТ БСП?
СПОНТАНЕН ВЪПРОС

 

База: 1002

Служебният кабинет тръгва със сериозен кредит на доверие. Само 6% имат отрицателно отношение към него, докато 37% са положително настроени. Вероятно все още малкото време, в която служебното правителство е на власт, е обяснението, че 44% отговарят нито положително, нито отрицателно. Близо половината от българските граждани пък са на мнение, че служебното правителство ще се справи с работата си.

СПОРЕД ВАС ЛИЧНО, СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СЕ СПРАВИ ИЛИ НЯМА ДА СЕ СПРАВИ  С РАБОТАТА СИ?
СПОНТАНЕН ВЪПРОС

База: 1002

ВЕЧЕ Е ЯСЕН СЪСТАВЪТ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ. НАЙ-ОБЩО, КАКВО Е ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ: СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ КАТО ЦЯЛО?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ


База: 1002

Служебният министър-председател Огнян Герджиков стартира своя мандат дори с по-положително отношение, отколкото служебният кабинет като цяло. 46% имат положително отношение към проф. Герджиков, а 8% отрицателно.

ВЕЧЕ Е ЯСЕН СЪСТАВЪТ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ. НАЙ-ОБЩО, КАКВО Е ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ: СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ

 

База: 1002

67% от всички български граждани декларират, че са гласували на последния референдум, иницииран от Слави Трифонов. От гласувалите 80% са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Данните почти изцяло съвпадат с крайните резултати от прякото допитване.

ВИЕ ЛИЧНО ГЛАСУВАХТЕ ЛИ НА РЕФЕРЕНДУМА, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ У НАС ЗАЕДНО С ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ?
СПОНТАНЕН ВЪПРОС

База: 1002

А КАК ГЛАСУВАХТЕ НА ВЪПРОСА ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА С АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО В ДВА ТУРА?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ

База: 669 (заявилите, че са гласували на референдума)

Тъй като основният дебат за това трябва ли да се въвежда мажоритарна избирателна система се разгърна след проведения референдум, ние тествахме ако се проведе отново пряко допитване със същия въпрос доколко ще има промяна в отговорите. Затова взехме за база само тези, които са гласували с „подкрепих“ на въпроса за въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура. Сред тях 82% биха потвърдили вота и само 10% биха сменили своя вот.

АКО ДНЕС ОТНОВО СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ СЪС СЪЩИЯ ВЪПРОС ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА С АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО В ДВА ТУРА, ВИЕ ЛИЧНО КАК БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ

База: 533 (заявилите, че са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура на референдума)

Поради дебата в публичното пространство за това коя е най-добрата избирателна система за България тествахме коя е най-предпочитаната от хората. Мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура се предпочита от 37% от всички български граждани, малко под една четвърт са на мнение, че трябва да се въведе смесена система, докато само 11% искат да остане настоящата пропорционална избирателна система.

СПОРЕД ВАС ЛИЧНО КОЕ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ БИ БИЛО НАЙ-ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ?
ВЪПРОС С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ ОПЦИИ

База: 1002

Share This