+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници

Представяме на Вашето внимание част от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветена на предстоящите коледни и новогодишни празници. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1003 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 10 декември 2017 г.

Доминират положителните оценки на българите за 2017 година. Близо половината (47%) смятат, че 2017 г. беше добра година за България, 58% са на мнение, че отминаващата година е била добра за тях в личен план.

89% ще празнуват Коледа, сред тези които казват, че няма да празнуват са основно представители на религиозните малцинства. За 30% от хората Коледа е по-важен празник от Нова година, но близо половината (47%) смятат, че двата празника са еднакво важни.

78% спазват традициите на Бъдни вечер, но само 12% спазват коледните пости, като сред постещите най-голям дял са хората над 60 години.

70% от българите ще купуват подаръци за предстоящите празници, като за целта най-голям процент (33%) от хората ще отделят до 50 лева.

Само 1% от българите ще празнуват Коледа в чужбина, а 84% ще бъдат в населеното място, в което живеят.

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (64%) ще празнуват вкъщи. Само 7% ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 3% в заведение в друг град в България. Общо 2% ще бъдат в чужбина – при близки или на почивка.

Малко над половината (53%) от всички български граждани ще отделят до 150 лева за посрещането на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Здравето е най-често посочваното пожелание от българите за предстоящата година, следвано от парите и късмета.

Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната си страница във Фейсбук, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

Share This