+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо предстоящите парламентарни избори (март 2021)

Устойчива електорална картина в началото на предизборната кампания. Пет формации със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две – с реални шансове.  45% заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, но пандемичната ситуация крие рискове за избирателната активност.

45% от всички анкетирани лица декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на Ковид-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията.

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

38% от гласуващите на парламентарните избори декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност. 45% няма да се възползват. В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

В настоящото проучване, представихме на респондентите списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация.

Не се наблюдава сериозна динамика в електоралните нагласи в сравнение с проучването на „Тренд“ от миналия месец. Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 28.8% от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано, като „Има такъв народ“ (12.7%) и ДПС (12.1%) са на малка разлика помежду си. Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5.9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите. Останалите формации остават засега под 4%-вия праг представителство в Народното събрание, като „Патриотична коалиция Воля-НФСБ“ събира 2.5%, Възраждане 1.1% и АБВ, които се ползват с 1.1% подкрепа. 

Share This