+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо предстоящите парламентарни избори (февруари 2021)

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори – пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. 47% заявяват, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Малко по-малко от половината българи (47%) декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Сравнението между данните от проучването ни през януари и февруари сочи, че дистанцията между първите две партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ, които държат първото място с 28.9% от заявилите, че ще гласуват. БСП се ползва с подкрепата на 24.1% от гласуващите. „Има такъв народ“ запазва третата си позиция с 12.9% от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11.1%. Моментната картина сочи, че Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2% от заявилите, че ще гласуват. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение. Под бариерата към момента остават новосформираната „Патриотична коалиция Воля-НФСБ“ (2.6%) и Възраждане (1.1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Share This