+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо основните институции и партии (юли 2023)

Стабилизация в обществените нагласи през юли. Над половината от българите не искат предсрочни парламентарни избори. 22% оценяват положително работата на правителството. Наблюдава се известно успокоение във възприятията за икономическите перспективи, но тревожността остава водеща.

През юли регистрираме известна стабилизация на основните индикатори, които тестваме ежемесечно. Не отчитаме съществени промени в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

Парламентът се движи на ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец.

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящето проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото ни изследване.

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ (24.8%) остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват ги „Продължаваме промяната-Демократична България“  с 19.1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за „Възраждане“ с подкрепа от 15.5% от гласуващите, следвани от ДПС (13.7%) и БСП (8.6%). „Има такъв народ“ остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията „не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6.3%.

Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на „Възраждане“ и БСП.

Във всяко ежемесечно изследване „Тренд“ мери и нагласите за икономическата перспектива според българите. След критично високите нива преди година заради инфлацията, в последните три месеца регистрираме определено успокояване. 20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% – да се влоши, а 44% да остане същото.

Сходни са тенденциите и при очакванията за жизнения стандарт – 21% смятат, че ще се подобри в следващата една година, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна.

Share This