+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо основните проблеми в страната и подкрепата към политическите формации (август 2022)

Най-големият проблеми за българите са високите цени. Лек спад в подкрепата за „Продължаваме промяната“. Преднината на ГЕРБ се увеличава до 5% сред гласуващите. 61% искат редовно правителство след изборите на всяка цена.

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“. 34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение. Високият процент посочващи опцията „не знам / не мога да преценя“ до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира.

През август месец отчитаме лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. Демократична България този месец е събира подкрепа на 7.3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите. „Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%. Под 4% остава формацията около Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, смятат, че е по-добре да има отново избори.

Share This