+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Нагласи на българите спрямо основните партии и институции (януари 2018)

Представяме на Вашето внимание първата част от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 10 и 18 януари 2018 г.

Реализация на изследването: Изследователски център „Тренд“
Възложител: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
Представителност: За пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 10.01 – 18.01.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Последните три месеца се характеризират с липса на динамика в обществените нагласи. През януари основните партии и институции запазват сходни нивата си на подкрепа в сравнение с месеците ноември и декември.

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП. Данните са на база всички запитани. ДПС и Обединени патриоти се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1%. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция. Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за „Воля“ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка.

35% от пълнолетните български граждани дават положителна оценка на работата на правителството. Основната част от положително настроените са привържениците на ГЕРБ, които са почти единодушни в добрите си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, но въпреки това почти две трети от тях поддържат подкрепата си за правителството.

Не се отчита и динамика в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават положителна оценка за нея, а една пета – отрицателна.

Тествахме и мнението на българите относно необходимостта от предсрочни парламентарни избори. Мнозинството (55%) смятат, че нов вот не е необходим, а под една четвърт (23%) са на обратното мнение. Основната част от смятащите, че са необходими предсрочни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори.

Изследователски център „Тренд“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на сайта и официалната си страница във Фейсбук, но не и за по-нататъшното избирателно публикуване или интерпретиране от трети страни.

Share This