+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Коментарът е публикуван във вестник „Стандарт“ под същото заглавие

Още с първите действия на служебното правителство си проличава, че са насочени към неговата основна задача – да организира и проведе честни и свободни предсрочни парламентарни избори. И това е стъпка в правилната посока. Кадровите назначения в последните дни, особено в МВР, трябва да се тълкуват в този контекст. Именно вътрешното министерство отговаря за гарантирането на честен и свободен избор. И съответно най-нормалното нещо е новото правителство да поеме в свои ръце политическото ръководство на ведомството. Така и ще се знае в крайна сметка кой носи отговорността за евентуални проблеми, коитo могат да се появят при провеждането на изборите. В последната седмица обаче имаме две новини, които заплашват легитимността на резултатите от предсрочните парламентарни избори. Новина номер едно е, че прокуратурата обжалва решението за резултата от референдума на Слави Трифонов, че в крайна сметка допитването е невалидно. Сега, ако съдът постанови, че референдумът е задължителен, това ще удари по легитимността на изборите, защото вотът няма да бъде проведен по правила, за които е гласувал народът.

Втората новина – втори удар по легитимността на изборния процес, е постановлението на съда, че трябва да се гласува машинно. Има едно сигурно нещо – че няма как да се гласува машинно на предстоящите избори на 26 март. Няма никаква технологична възможност да се пристъпи към такова гласуване. Представете си как само за няколко седмици трябва да набавим над 12 хиляди машини за гласуване и съответно да обучим изборната администрация и гражданите как се гласува по новия начин.  Това ще създаде огромен хаос и то в седмиците преди изборите и на самия изборен ден. Аз съм твърд привърженик на машинното гласуване, но това не може да се прави в последните седмици преди изборите. Трябва този вот да го направим по утвърдените сега правила и нека следващото правителство започне процедура по въвеждане на машинното гласуване. Да се пристъпи към него в момента е безумие.В тази линия – за повишаване на легитимността на изборите трябва да разглеждаме и призива на проф. Огнян Герджиков неправителствените организации да направят изборен борд, който да следи и контролира честността на провеждането на изборите. Желанието на служебния премиер чрез този ход, е да повиши легитимността на вота, който предстои и за който той носи отговорност. Другият голям въпрос на предстоящите избори е в крайна сметка след тях дали ще се стигне до съставяне на правителство.

Въпреки конфронтационната обстановка, по-вероятният сценарий е да се стигне до редовно правителство. Действително разликата между двете водещи политически формации – ГЕРБ и БСП, е малка, но по-голям шанс за съставяне на правителство има неминуемо ГЕРБ. Около партията на Борисов може да се създаде партньорство – дали с патриоти, дали с реформатори, дали с Марешки, предстои да видим. Партньорството около БСП е по-сложно. Марешки вече няколко пъти даде индикация, че по никакъв начин не би се коалирал с БСП. Колкото до патриотите – там мисля че Валери Симеонов ще бъде непоклатим в подкрепата си за ГЕРБ и евентуален флирт вляво би разцепил патриотите. Така че много по-големите шансове за кабинет са около ГЕРБ. Дали това ще стане е друг въпрос. Трябва обаче да погледнем и в близката история – в последните 27 години всички народни събрания са успявали да постигнат някакво мнозинство. Пак може да е на ръба мнозинството, пак може да има правителство на малцинството, но все пак си мисля, че по-вероятният сценарий е да има кабинет, не избори до дупка.

Share This