+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Коментаръте публикуван във „Фрогнюз“ под същото заглавие

След като ГЕРБ и БСП върнаха мандатите си на президента Плевнелиев, няма уравнение, в което в рамките на 43-то НС да се състави правителство. 122-те депутати от ГЕРБ и БСП няма да подкрепят такова правителство. Това заяви пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов от изследователски център ”Тренд”.

РБ и ПФ влязоха в състезание кой да получи третия мандат и то не на база на съставяне на правителство, а на база на това кой ще бъде легитимиран като съществен политически субект, готов да управлява в близкото бъдеще.

Патриотите искат този мандат не за да съставят правителство в рамките на това НС, а за да се заявят като бъдеща управленска сила в новото 43-то НС. Те искат да направят политическа заявка за коалиционно управление с ГЕРБ.

Ако Патриотите много си вярват, че ще управляват заради високите си резултати на президентските избори, то Реформаторите не могат да повярват, че това управление е приключило. РБ дори да приеме мандата, само ще забави конституционната процедура. ГЕРБ няма да ги подкрепи, както и БСП. Така РБ ще удължи агонията на страната.

Не знам как РБ искат да съставят кабинет, при положение че Борисов им е връчил коалиционното споразумение в края на януари и те не са го върнали. Няма как да очакват подкрепа от ГЕРБ, категоричен е Стефанов.

Share This