+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Статията е публикувана във вестник „Труд“

Малко неща могат да са сигурни на избори, oсобено в България. Но въпреки това като че ли за предстоящия президентски вот можем да сме убедени поне в две неща. Първо – ще има втори тур. Второ – балотажът ще е между Цецка Цачева и Румен Радев.

Защо можем да сме сигурни в тези две прогнози? От една страна, на всички ни изглежда особено трудно Цецка Цачева да успее да събере над 50% подкрепа на първия тур. Но не само това условие прави възможно провеждането на балотаж. В Kонституцията ясно е разписано, че за президент е „избран кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели“ (чл. 93, ал. 3). Въпреки данните на повечето социологически агенции за избирателна активност над 50%, то трябва да имаме предвид, че декларативните нагласи, че ще се гласува често се оказват по-високи от реалното гласоподаване. Към това, като добавим и все още неизчистените избирателни списъци от мъртви души, трябва да сме почти сигурни, че на първи тур до урните няма да отидат повече от 3 милиона и половина – или активност повече от 50%.

Въпреки мажоритарния характер на президентския вот, това не бива да ни заблуждава за огромното влияние на партиите в крайното подреждане. На първия тур до голяма степен ще се възпроизведе партийното подреждане. Именно заради това не можем да очакваме изненади сред кандидатите, които ще достигнат втория тур – подкрепените от ГЕРБ и БСП. Разбира се, някои претенденти ще успеят да надхвърлят традиционната подкрепа за партията си, като например Ивайло Калфин и Татяна Дончева. Други пък вероятно ще направят пробив без да имат изградена партийна машина зад себе си – като Веселин Марешки.

И ако общите масиви с гласове на първия тур ще следват определена партийна подредба, то на втори тур всяка категорична прогноза е сериозно поемане на риск. Това обаче не ни пречи да опитаме да направим анализ от днешна гледна точка за това как ще изглежда втория тур на предстоящите президентски избори.

Позиционирането на двамата претендента за балотажа е общо взето начертано. Посоката на ГЕРБ беше зададена от лидера на партията. В интервюто си тази седмица, в една от националните телевизии, той ясно разясни, че срещу ГЕРБ се формира фронт между БСП и ДПС, а в Румен Радев се привижда сянката на Пламен Орешарски. Или накратко: Борисов се опитва да представи изборите като сблъсък между партии, а не между личности. От друга страна пък БСП цели точно обратното, разбирайки добре по-слабата си партийна подкрепа, в сравнение с тази на ГЕРБ. Радев дори не е издигнат от партията, а и не е познатият партиен функционер на столетницата. Основното послание е ясно – глас за Румен Радев е глас срещу управлението на Борисов. Целта: привличане на по-голяма периферия, която да компенсира преимуществото на ГЕРБ.

Резултатът от първия тур ще окаже влияние и върху балотажа. Почти сигурната победа на Цачева на 6 ноември ще ни постави в нова политическа ситуация. Имаме победител, а след него ще тръгнат не малко гласове, които търсят именно това – да са с победителите. Или т.нар. конформистки вот.

Не трябва да се заблуждаваме обаче, че на втория тур, партийните електорати нямат значение. Напротив, имат. От ключово значение е подкрепата на ДПС на балотажа. От една страна това са между 200 и 300 хиляди гласа в нечия полза. Най-вероятно в подкрепа на Румен Радев. Въпреки това обаче, една публична подкрепа от страна на Движението ще мобилизира и силен анти-ДПС вот за обратната страна. В една подобна ситуация, на патриотите ще им е доста по-лесно да мотивират подкрепата си за Цачева и да мобилизират вот в нейна полза. Въпреки че вероятно не малка част от избирателите на реформаторите ще останат вкъщи на 13 ноември, то тези, които ще излязат е малко вероятно да подкрепят Радев.

В изчисленията е необходимо да вкараме и нещо отвъд кандидатите. На второ четене в промените за Изборния кодекс се реши, че на балотажа ще присъства и трета опция „не подкрепям никого“. Това неминуемо ще окаже влияние и върху крайния резултат. Възможността да не гласуваш за никого ще обере част от протестния вот, който в по-голямата степен щеше да бъде вот в полза на Радев.

В очакване сме на тежката дума на българския избирател.

Share This