+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Коментарът е публикуван във Фрогнюз под същото заглавие

За кандидатурата на ген. Румен Радев за президент е била подготвяна почвата преди преговорите. Издигането на генерала е било задкулисно договорено от АБВ и БСП. Това пролича от недоволството на част от ръководството на БСП. Това коментира пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов от изследователски център „Тренд”.

Споразумяването на БСП с АБВ очевидно не удовлетвори Татяна Дончева. Тя е била изолирана от договарянето на кандидатурата на ген. Радев. Оттеглянето на Дончева не е заради личните й амбиции да бъде кандидат-президент, а заради нейното дистанциране от договарянето. Не е имало заявки за формат БСП+ АБВ+ Движение 21, а само БСП+АБВ + частично участие на Д21, което ще легитимира широкоформатния преговорен процес в лявото. Оттеглянето на Татяна Дончева ще създаде нова ситуация в лявото, където БСП и АБВ ще се изправят срещу два леви малки политически субекта – Д21 и Нормална държава на Георги Кадиев.

Провеждането на референдума за президент в БСП показа, че ръководството има намерение да консолидира лявото. Вътрешнопартийният референдум позволи на БСП да се конструира като видимо голяма политическа сила в лявото пространство, която може да накара партийната машина да заработи. Този референдум позволи на БСП да начертае червените линии с другите малки политически сили, като изключи имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин. Всичко това остави грешното впечетление, че БСП ще има проблем с бившия президент. Оказа се, че това е прах в очите на хората, тъй като неочаквано от ръкава се извади жокер, за който никой не подозираше, а именно ген. Румен Радев.

Share This