+359 886 31 76 73 office@rctrend.bg

Коментарът е даден пред Българска телеграфна агенция (БТА)

Не трябва да се очаква някаква вълна от референдуми в Европа. Всички ще наблюдават много внимателно процесите, които ще се развиват отсега нататък във Великобритания и всеки ще си направи сметката. Това коментира за БТА политологът от Изследователски център „Тренд” Димитър Ганев по повод резултатите от референдума във Великобритания за излизане на страната от ЕС Според Ганев „Брекзит” не е началото на края на ЕС и евросъюзът ще се запази като организация.

Той очаква, че след резултатите от допитването във Великобритания с нова сила ще се постави въпросът за независимостта на Шотландия, като в тази нова ситуация изходът от евентуален нов референдум там е повече от ясен. Ситуацията със Северна Ирландия също ще се усложни, прогнозира анализаторът. Неговото мнение е, че позициите на Великобритания на геополитическата сцена ще се сринат. Лондон няма да може вече да влияе върху европейската политика, а страната не е толкова голяма, за да може да бъде световен фактор самостоятелно. Великобритания ще загуби и специалните си отношения със САЩ, тъй като за Вашингтон британците са важни по-скоро като европейски фактор, а не просто като отделна държава, отбелязва Ганев. Освен това трябва със сигурност да очакваме силен икономически трус, вероятна рецесия в следващите години или поне липса на икономически ръст, оттегляне на много бизнес от острова, загуба на милиони работни места. Лондон ще загуби и статута си на международен финансов център, казва политологът.

Ако Великобритания напусне общия европейски пазар, България няма да пострада пряко, тъй като странта не е основен наш търговски партньор и дори не е в челната десетка на най-големите ни търговски партньори. Въпреки това, излизането на британците от ЕС ще доведе до икономически трус в цяла Европа, а България като икономика, свързана изцяло с европейската, може също да пострада. Вероятно ще трябва и да се простим със свободното пътуване до Великобритания, което имахме досега. За немалкото български студенти, които тепърва искат да учат там пък вероятно таксите ще се увеличат, губейки привилегията си на европейски студенти, коментира още Димитър Ганев.

 

Share This